sábado, 13 de noviembre de 2010

Fenomenologia dels Estats Modificats de Consciència (ECM)



Quan parlem d’estats modificats de consciència fa referència a les alteracions que tenim el es diferents àrees quan prenem algun tipus de substància.
Aquestes alteracions es produeixen canvis en cinc àrees:
1. Percepció :
·        Visuals: visió borrosa, distorsió de les coses, canvis en els colors, etc.
·        Auditives: no solen ser tan intenses com les visuals, augmenta l’agudesa, la música es percep més bonica....
·        També hi ha canvis en les gustatives i tàctils, canvia la consciència del cos, la gravetat, la sensació de pes; alteracions del sentit del temps, que s’accelera i sembla que hagin passat mesos, o va molt lent o s’atura

2. Pensament : en el seu procés normal hi ha una forma lògica, lineal. Sota un EMC falta la seqüència de pensaments, salta, es torna associatiu, de vegades no es controla per tantes associacions i idees desorganitzades; per exemple, es torna molt difícil escriure sota un enteògen. També hi ha canvis en la memòria: s’obliden coses, i es poden recuperar altres com per exemple de la infància. També afecta el contingut del pensament

3. Estat afectiu . Hi ha més intensitat i profunditat emocional. Pot haver eufòria però també desinterès, por, pavor, depressió. Es poden donar experiències
transcendentals: es traspassa una barrera on s’experimenten coses noves amb un augment de l’afectivitat. Per això certs enteògens tenen atractiu entre gent que els usa malament (per exemple a les discoteques, o joves que no tenen maduresa) generant situacions de depressió, pànic o suïcidi.

4. Conducta . Pot generar una actitud de calidesa i cooperació. Segons la personalitat també d’aïllament, introversió i angoixa. En personalitats paranoides pot desencadenar agressivitat verbal o física.

5. Estructura psicodinàmica . Es produeix una ruptura dels mecanismes de defensa i de repressió. Això pot portar a reminiscències de la infantesa amb una regressió a moments satisfactoris o traumàtics guardats a dintre que han creat el patrons de conducta que ens relacionen amb els altres.


En tota experiència de EMC cal distingir tres aspectes fonamentals que la componen i li donen intel·ligibilitat:
1. El tipus de substància (LSD, mescalina, aiahuasca, MDMA, peyote...). Només determina una tercera part de l’experiència

2. Setting : El context en el que s’esdevé l’experiència. És a dir, si està ritualitzat (per exemple, l’Església del Santo Daime, o els xamans...) o no hi ha ritual (per exemple “m’ho va passar un amic a una discoteca...”). El context determina una altra tercera part de l’experiència.

3. Set : L’individu que consumeix la substància: la seva biografia, estat anímic,
caràcter (introvertit o extravertit, per exemple), cultura, edat, intel·ligència,
maduresa... Determina també una tercera part de l’experiència.

És una informació bàsica però penso que està explicada d'una manera molt clara que ajuda entendre el que passa en cada un dels estats .

Roser

2 comentarios:

  1. Hola Roser,

    M'agrada aquest resum que has fet sobre les àrees afectades pels estats de consciència modificats. En dues de les àrees que has descrit fas referència al record de la infantesa:

    Pensament: "(...)També hi ha canvis en la memòria: s’obliden coses, i es poden recuperar altres com per exemple de la infància."

    "Estructura psicodinàmica . Es produeix una ruptura dels mecanismes de defensa i de repressió. Això pot portar a reminiscències de la infantesa amb una regressió a moments satisfactoris o traumàtics guardats a dintre(...)"

    Trobo molt curiosa aquesta connexió amb els primers anys de vida quan es prenen substàncies que modifiquen l'estat de consciència. Serà perquè darrera de la consciència hi ha un inconscient basat únicament en els instints i les experiències viscudes quan erem petits? Per què hi ha aquest record tant llunyà quan la consciència perd el seu estat de normalitat?

    Un tema realment interessant


    Miriam


    Miriam

    ResponderEliminar
  2. M'afegeixo al comentari de la Míriam, Roser! Fantàstica aportació!

    ResponderEliminar